Valoharjun koulumuseo

Kivijärven viimeiset kyläkoulut – Heinolahti ja Hoikanperä – lakkautettiin 90-luvun lopussa. Jo tuolloin viriteltiin ajatusta koulumuseon perustamisesta. Ajatus ei kuitenkaan tuolloin edennyt toiminnan asteelle. Kouluratkaisut kirpaisivat ehkä liikaa ja kauemmaksi oli vaikea nähdä. 

Koulumuseoajatus sai uudelleen tuulta purjeiinsa sivistystoimenlautakunnassa 27.1.2006. Hanketta vietiin eteenpäin viranhaltijapainotteisesti ja talkootyön voimalla. Koulumuseon avajaisia vietettiin 17. heinäkuuta 2006. Paikalla oli nelisenkymmentä kiinnostunutta.

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto myönsi 1.10.2006 Kivijärven kotiseutuyhdistys ry:lle 5 000 euroa koulumuseon perustamiseen ja kehittämiseen, joten koulumuseon kehittäminen jatkui. Keittiötila uusittiin. Entisiin opettajan tiloihin syntyi entisajan opettajan huone, joka valmistui kesällä 2014.

Tiloja hallinnoi Kivijärven kotiseutuyhdistys. Koulumuseo on ollut avoinna heinäkuisin 20-60 tuntia. Kävijöitä on yhden tunnin aikana käynyt keskimäärin viisi.

Log in