Kehittämisyhtiö Witaksen uutiskirje koronatuista

Kehittämisyhtiö Witaksen uutiskirje koronatuista
Uutiskirjeessämme tiedotamme tällä kertaa poikkeuksellisesti ainoastaan koronaan liittyviä ajankohtaisia yritysasioita. Uutiskirjeen sisältämät tiedot ovat 19.5.2020 tilanteen mukaisia. Ajantasaiset tiedot esimerkiksi tukihakuihin ja tarkentuviin aikatauluihin liittyen löytyvät Kehittämisyhtiö Witaksen kotisivuilta.

Suosittelemme uutiskirjeen lukemista selaimessa.

SISÄLLYS
1. Toimintamme koronatilanteessa
2. Toimialasta riippumaton kustannustuki valmistelussa
3. ELY-keskuksen ja Business Finlandin poikkeusrahoituksien haku päättymässä
4. Yksinyrittäjän koronatuki haettavissa
5. Maaseudun yritysten, alkutuotannon ja kalatalouden koronatuet haettavissa
6. Ravintoloiden koronatuki valmistelussa
7. TE-palvelut koronatilanteessa yrittäjille ja työnantajille
8. Tietoja koronaan liittyen eri aloilta sekä yhteistyötahoiltamme
9. Palvelumme yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville
 

1. Toimintamme koronatilanteessa


Neuvomme ja autamme Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueen yrittäjiä kaikissa yritystoimintaan liittyvissä tarpeissa toimialasta riippumatta. Kaikki yritysneuvontapalvelumme ovat alueemme yrittäjien käytettävissä maksutta.

Koronan aiheuttaman neuvontapalveluiden lisääntyneen kysynnän vuoksi vahvistimme yritysneuvontatiimiämme määräaikaisesti. Kevään ja kesän ajan tiimissämme työskentelevät vakihenkilöstömme lisäksi Tarja Pasanen sekä Manu Aunola.

Koko yritysneuvontatiimimme on alueemme yrittäjien käytettävissä, yhteystiedot löydät koronatiedotussivultamme. Otathan yhteyttä! Voit myös jättää yhteydenottopyynnön alla olevan linkin kautta.
 

Siirry kirjeen alkuun
2. Toimialasta riippumaton kustannustuki valmistelussa


Hallitus on linjannut neuvottelussaan 13.5.2020, että yrityksille tulee uusi toimialasta riippumaton kustannustuki. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tuki haetaan sähköisesti Valtiokonttorista. Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia koronatilanteessa, mutta muut suorat tuet vähennetään kustannustuesta.

Valtiokonttori tiedottaa tarkemmasta aikataulusta sekä hakumenettelystä. 19.5.2020 tiedon mukaan laki yritysten kustannustuesta hyväksyttäneen eduskunnassa aikaisintaan touko-kesäkuun vaihteessa ja haku käynnistyisi kesäkuun aikana.

Hallitus linjasi lisäksi, että ELY-keskukselta ja Business Finlandilta haettavien koronatukien haut suljetaan samassa yhteydessä, kun kustannustukea koskeva hallituksen esitys annetaan.
 

Siirry kirjeen alkuun
3. ELY-keskuksen ja Business Finlandin poikkeusrahoituksien haku päättymässä


Mikäli yritykselläsi on ELY-keskuksen tai Business Finlandin poikkeustilanteen koronarahoitukseen sopivia kehittämistoimenpiteitä, toimi hakemuksen kanssa pian! Yritysneuvojamme auttavat tarvittaessa hakemuksen laatimisessa.

Hallitus on linjannut, että ELY-keskuksen ja Business Finlandin kautta haettavien koronatukien haut suljetaan samassa yhteydessä, kun uutta kustannustukea koskeva hallituksen esitys annetaan. Business Finland ja ELY-keskukset käsittelevät normaalisti hakemukset, jotka saapuvat ennen hakujen sulkeutumista. Hakujen sulkemisen jälkeen Business Finland ja ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä normaaleilla rahoitusinstrumenteillaan.

19.5.2020 mennessä ELY-keskuksen poikkeustilanteen kehittämisrahoitusta on myönnetty Witas-alueella 14 yritykselle. Kehittämistoimenpiteiden kokonaisbudjetti on yhteensä 296 600 € sisältäen sekä ELY-keskuksen myöntämän tuen että yritysten omarahoitusosuudet. Business Finlandin tukea on myönnetty 16 yritykselle. Kehittämistoimenpiteiden kokonaisbudjetti on yhteensä 712 412,50 € sisältäen sekä Business Finlandin myöntämän tuen että yritysten omarahoitusosuudet.
 

----------------------------------------------------

Yritysten kehittämispalvelut

ELY-keskuksen palveluihin normaalitilanteessakin kuuluvat yritysten kehittämispalvelut ovat yrittäjien käytettävissä huomattavasti korkeammalla tukitasolla kuin normaalitilanteessa. Yrityksen maksuosuus hankittavista asiantuntijapalveluista on normaalitilanteessa 300,00 €/pv, mutta nykyisessä poikkeustilanteessa yrityksen maksuosuus on vain 30,00 €/pv.

Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen tarjoamia konsultointi- ja koulutuspalveluja, joiden avulla tuetaan pk-yritysten kasvua, uudistumista, kansainvälistymistä sekä työllisyyttä. Yritysten kehittämispalvelut koostuvat esim. kartoituksesta, nykytila-analyysista sekä konsultointi- ja koulutuspalveluista. Yritysten kehittämispalveluissa ei ole toimiala- tai yritysmuotorajoituksia.
 

Siirry kirjeen alkuun
4. Yksinyrittäjän koronatuki haettavissa
 
16724.png
 Yksinyrittäjälle myönnettävän koronatuen haku Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren osalta on käynnissä. Hakuohjeet, tuen myöntämisen edellytykset sekä linkki sähköiseen hakemukseen löytyvät Witaksen kotisivuilta. Yksinyrittäjän tukihakemukset otetaan käsittelyyn sitä mukaa kun hakemuksia saapuu. Käsittelyn jälkeen kunta tekee tukipäätöksen ja maksaa tuen.
 

Lisätietoja ja neuvoja yksinyrittäjätukeen liittyen
- Tarja Pasanen, puh. 0400 167 388 tai tarja.pasanen(at)witas.fi
- Manu Aunola, puh 040 714 4494 tai manu.aunola(at)witas.fi
 

Siirry kirjeen alkuun
5. Maaseudun yritysten, alkutuotannon ja kalatalouden koronatuet haettavissa


Maaseudun yritysten väliaikainen tuki auttaa yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia.
 

Alkutuotannon väliaikainen tuki auttaa maatiloja ja maatalousalan yrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aiheuttamien markkina- ja tuotantohäiriöiden takia.
 

Kalatalouden avustuksen tarkoituksena on kalatalousalan yritysten yritystoiminnan jatkumisen turvaaminen epidemiasta johtuvien merkittävien markkina- ja tuotantohäiriöiden aikana.
 

----------------------------------------------------

ProAgria Keski-Suomi auttaa maaseutuyrittäjiä koronatukien hakemisessa

ProAgria Keski-Suomi tarjoaa yhden päivän maksutonta asiantuntija-apua koronaepidemiasta aiheutuvista talousvaikeuksista kärsiville maaseutuyrityksille. Työ voi sisältää myös koronatuen selvitystyön ja hakemisen ja se on mahdollista tehdä etänä. Maksuttoman asiantuntijapalvelun mahdollistaa ProAgria Keski-Suomelle myönnetty Keski-Suomen Liiton hanketuki koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen. ProAgria Keski-Suomi ry toimii Keski-Suomen alueella maatilojen ja maatilakytkentäisten yritysten kumppanina. Ota yhteyttä: Viitasaari Reijo Kivisalmi p. 043 824 9638, reijo.kivisalmi(at)proagria.fi ja Timo Kahelin, p. 043 826 9715, timo.kahelin(at)proagria.fi, Pihtipudas Sanna Minkkinen, p. 043 824 9646, sanna.minkkinen(at)proagria.fi.

Siirry kirjeen alkuun
6. Ravintoloiden koronatuki valmistelussa


Hallitus on sopinut mallista, jolla tuetaan ravintoloita työllistämisessä sekä hyvitetään kustannuksia, joita yritykset eivät ole voineet sopeuttaa lakisääteisestä rajoituksesta aiheutuneeseen muutokseen. Hallituksen tavoitteena on, että laki ravitsemisyritysten uudelleentyöllistämisen tukemisesta ja toiminnan rajoitusten hyvittämisestä tulisi voimaan mahdollisimman pian. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa lain voimaantulosta sekä ohjeista yrityksille tuen hakemiseksi ja hyvityksen saamiseksi.
 
Siirry kirjeen alkuun
7. TE-palvelut koronatilanteessa yrittäjille ja työnantajille


TE-palveluihin liittyen voimassa on määräaikaisia lakimuutoksia mm. starttirahaa, yrittäjän työttömyysturvaa sekä lomauttamista koskien.
 
Siirry kirjeen alkuun
8. Tietoja koronaan liittyen eri aloilta sekä yhteistyötahoiltamme
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siirry kirjeen alkuun
9. Palvelumme yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville
* Yrityksen perustaminen
* Kehittäminen ja rahoitus
* Kasvu ja kansainvälistyminen
* Omistajan- ja sukupolvenvaihdos
* Muutos- ja vakauttamistilanne
* Maatilayrityksen neuvonta
* Sijoittuminen

Palvelemme yrittäjiä sekä yrittäjäksi aikovia henkilökohtaisesti ja luottamuksellisesti kaikissa yrityksen elinkaaren eri vaiheissa ja kaikilla toimialoilla. Asiantunteva henkilöstömme palvelee Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren alueella.

Yrityskehittäjiltämme saat lisätietoja mm. ELY-keskuksen, Leader Viisari Ry:n, Finnveran, Business Finlandin ja TE-toimiston palveluista, rahoituksista sekä tilaisuuksista.